AI driven software for powerful generative design

Geometrioptimering är en teknik för att, inför tillverkningen av en detalj, skapa en optimalt utformad 3D-geometri (CAD-fil) för den uppgift detaljen ska utföra.

Mjukvaran CogniCAD från Paramatters erbjuder ett nytt sätt att automatiskt generera fram högpresterande lättviktsstrukturer främst för additiv tillverkning (3D-print) eller investment casting (lost wax). Processen är enkel och intuitiv:
Skissa upp den 3D-volym som den optimerade parten ska hålla sig inom. Detta görs i ditt vanliga 3D-CAD program.
Öppna CogniCAD och ladda upp 3D-filen. Fastställ sedan vilka laster, material och villkor som ska gälla. Vänta medan x antal processorer beräknar geometrin. Ladda sedan ned den nu automatiskt framställda designen och skicka den till tillverkning!

CogniCAD från Paramatters optimerar 3D-parter automatiskt efter de förutsättningar som användaren anger. Dessa kan vara t.ex hur stor belastningen är och i vilken riktning, hur mycket material som ska vara kvar, och vilken typ av belastning mm.
Användaren kan välja att definera:

 • en belastning på den önskade detaljen och sedan låta systemet ta fram den geometriska form med minsta möjliga vikt för att klara just denna belastning.
  ange en procentsats av volymen som detaljen ska minskas med generellt.
 • minska vikten/ materialåtgången så mycket som möjligt men säkerställ att detaljen klarar en viss angiven last inkl säkerhetsfaktor.

I princip går det till så här: Konstruktören skapar i sitt vanliga 3D-CAD system en part på en skissartat och förenklat sätt. Parten som skapas behöver bara beskriva den volym som den nya optimerade parten ska hålla sig inom. Dessutom anges vilka delar av parten som inte får ändras och därför ska lämnas oförändrade. Denna laddas upp i CogniCAD (ingen mjukvara behöver installeras) och där anges material, belastning, och några ytterligare alternativ. Sedan tar AI-stödda algoritmer över och skapar en efter dessa givna förhålladen en geometriskt optimal design. Denna importeras sedan tillbaka in i 3D-CAD programmet och är direkt klar för tillverkning.
Om så önskas kan modellen bearbetas vidare i de flesta 3D-CAD program då den inte är en vanlig, enkel facettmodell utan en riktig jämn B-rep solid. Hållfastheten/ FEM-beräkningen är då också genomförd och klar. Det här går fort och effektivt och ger nya möjligheter till bättre och lönsammare produkter och ger ingenjörerna tid över till annat.

 • 1-SKAPA EN 3D-VOLYM

  Rita upp den volym som detaljen ska hålla sig inom. Detta görs i ditt vanliga 3D-CAD program.

 • 2-OPTIMERAD GEOMETRI SKAPAS AUTOMATISKT

  CogniCAD skapar automatiskt en optimerad geometri med hänsyn till materialval, krafter, riktningar och vilken typ av optimering du önskar.

 • 3-HÅLLFASTHETSBERÄKNING

  Hållfasthetsberäkningen kommer med "på köpet".

 • 4-FÄRDIG 3D-PART!

  Parten laddas ned (B-rep solid) och sätts in i sammanställningen i ditt vanliga 3D-CAD program. 

Vad skulle det innebära om

 • du kan göra dina produkter 50% lättare?
 • om konstruktionstiden kortades kraftigt till timmar istället för dagar?
 • om FEM beräkningarna sköttes automatiskt?

Vill du veta mera om CogniCAD?
Additiva är återförsäljare i Sverige. Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

08-100 117 Additiva AB
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer information, välkommen att skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller slå en signal på 08- 100 117!


Mobillogo2        Additiva AB   |   Elsa Brändströms gata 62b   |   SE-129 52   |    HÄGERSTEN   |   08-100 117   |   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Privacy - Personuppgiftlagring